INGE ROCK@2x

De kracht van doelen stellen

In onze vorige episode heb ik geholpen bij het bouwen van een toekomstvisie. We weten nu dat er zonder visie niet veel zal veranderen in ons leven. De visie is noodzakelijk. 

 

Toch is visie alleen nog niet voldoende. De tijd is nu gekomen om onze visie om te zetten in concrete doelen en ook hier help ik graag.

 

Wat zijn doelen?

 

Doelen zijn een soort mijlpalen die we in onze toekomstvisie plaatsen, zodat de visie meetbaar en concreet wordt. Doelen zorgen er dus voor dat we helder en nauwkeurig kunnen bepalen wat we willen. Doelen stellen lijkt heel simpel, maar dat is het niet altijd. Vandaar dat ik wat richtlijnen wil geven bij het stellen van onze doelen. Hier gaan we!

De kracht van doelen stellen 1

1. Houd het alter ego in de kast

Van zodra men een visie bouwt, begint te dromen en doelen gaat stellen, steekt een vervelend stemmetje met bijhorende gevoel de kop op. Dit is het alter ego, ook wel kortweg ‘ego’ genoemd. Een is dat stuk van onze persoonlijkheid dat in ons onderbewustzijn leeft en dat ons steeds zal proberen te houden waar we nu zijn. We zien het al: visie en alter ego gaan niet samen. Eén van beiden wint. 

 

Ik weet uit ervaren dat dit stemmetje en het bijhorende gevoel heel hardnekkig kunnen zijn. Wil je hier meer over weten, dan verwijs ik graag naar mijn online programma ‘Ego Buster’ (nee je hoeft niet te betalen) of naar mijn boek ‘Ik is een idioot’.

 

Bij het doelen stellen is het heel belangrijk dat we deze stem in de kast houden. Het alter ego heeft hier geen recht van sprake. Doelen stellen is een activiteit van het bewustzijn, niet van het onderbewustzijn. 

2. Denk groot

Doelen stellen is niet hetzelfde als een boodschappenlijstje samenstellen. We gaan groot denken en dromen, zonder limieten.

 

De vraag die ik in dit verband het meest krijg is “Moet een doel niet realistisch zijn?” en mijn antwoord is altijd “Nee.” Het belangrijkste is dat we doelen stellen in lijn met onze visie en dat we ons hart hierin volgen. Als we het kunnen bedenken, kunnen we het ook doen. 

De kracht van doelen stellen 2

3. Kijk niet naar het verleden

Vermits we ons verleden niet meenemen in de toekomst, gaan we niet naar het verleden kijken om doelen te stellen. Het verleden heeft niets te maken met de toekomst. Baseer je hier dus niet op. Indien dingen in het verleden fout gingen, laten we ze waar ze thuis horen: in het verleden. We kijken uitsluitend vooruit.

 

Zijn er in het verleden successen geweest, maak ze dan nog beter in de doelstellingen.

4. Formuleer het doel positief

We hebben in vorige episodes reeds gezien dat het oké is om te vertrekken vanaf hetgeen je niet wilt. Toch is het belangrijk dat we de doelen positief formuleren.

 

Kris had heel wat overgewicht en bijzonder slechte eetgewoontes. Toen de dokter hem waarschuwde omdat zijn BMI te hoog was en hij een wandelende tijdbom was geworden, wilde Kris een nieuwe toekomst voor zichzelf bouwen. In mijn programma vroeg ik hem wat zijn voornaamste doel was en hij antwoordde “Ik wil geen risicopatiënt meer zijn.”

 

Kris wilt wat hij wilde, maar formuleerde het verkeerd. Ik zei hem “Prima Kris, maar wie wil je wel zijn?” Toen zei hij na een tijdje “Ik wil gezin zijn, fit zijn, energie hebben en slank worden.” Zie je? Dat is een andere, positieve formulering en dat hebben we nodig! Maar dit doel is niet concreet en dat brengt ons bij het volgende punt:

5. Maak doelen concreet en meetbaar

Kris had een beeld van wat hij wilde. Hij moet het nu nog concreet, tastbaar en meetbaar maken. Met enige hulp formuleerde hij zijn doelen: “Ik wil 82 kilo wegen. Ik wil 5 kiloteer kunnen lopen. Ik wil maat L hebben.” 

 

De reden waarom doelen concreet moeten worden is evident: we willen weten wanneer we het doel behaald hebben. Dat kan alleen wanneer het meetbaar wordt. 

 

Vooral bij gevoelens is dit belangrijk. Stel dat we zeggen “Ik wil gelukkig zijn”. ‘Gelukkig zijn’ is niet concreet en niet meetbaar en dus geen goed geformuleerd doel. Stel dan de vraag “Wie ben ik als ik gelukkig ben? Hoe denk ik? Hoe voel ik me? Wat doe ik? Welke beslissingen maak ik? Waar ben ik? Met wie ben ik?” Deze coaching vragen zullen ons geluksdoel concreet maken, waardoor het ook meetbaar kan worden.

De kracht van doelen stellen 3

6. Vraag niemand toelating

Een doel is iets heel persoonlijks. Het is van ons, want het is onze visie en ons leven. Niet iedereen zal met onze doelen instemmen, omdat we dan weg groeien vanaf onze vertrouwde comfort zone en dat is voor sommige mensen rondom ons heel confronterend. Toch is dat hun les, niet de onze. 

 

Toen mijn dochter op haar zeventiende verjaardag beslisten om drie maanden in Amerika te gaan studeren was dit voor mij confronterend. Ik vond haar nog zo jong om helemaal alleen aan de andere kant van de wereld te gaan vertoeven. Toch was het haar droom en liet ik haar ben een bang hartje gaan. Ik kreeg mijn les in loslaten toen Leen naar Amerika vertrok… 

7. Bepaal de datum

Elk doel heeft een datum nodig waarop we het doel gerealiseerd willen hebben. Zonder datum is een doel slechts een stukje van onze visie. De datum is nog om ons op het juiste spoor te houden, zodat we actie zouden ondernemen. 

 

Mensen vragen me vaak “Hoe bepaal ik die datum?” en dan antwoord ik steeds ludiek “Met een natte vinger!” Er is immers niets dat ons kan vertellen welke datum bij het doel hoort. We bepalen de datum intuïtief. We volgen hierin gewoon ons buikgevoel. 

 

Dan is nu het moment gekomen om met ons alter ego aan de slag te gaan. Het is belangrijk dat je je ego leert kennen, want anders zal dit stukje van jouw persoonlijkheid ALLES doen om jou van je doelen weg te houden. Ik nodig je graag uit om mijn gratis online cursus ‘Ego buster’ te volgen.

Geniet ervan! 

EPISODE 4 / 4

Facebook Comment