INGE ROCK@2x

Bepalen van visie, als voorbode voor de toekomst

“Waar visie ontbreekt, zullen mensen teloor gaan.”

- Koning Salomon

Wat bedoelde koning Salomon met deze legendarische woorden? 

 

Hij wilt ons vertellen dat we niet zonder visie kunnen. De woorden ‘teloor gaan’ klinken nogal fataal, vind je niet? Maar wat er eigenlijk mee bedoeld wordt is het volgende: 

“Zonder visie zullen we verdwalen en steeds op hetzelfde punt terecht komen.”

Dat klinkt al iets hedendaagser en bovendien is het een waarheid als een koe!

 

De meeste mensen hebben geen visie. Ze dwalen rond in cirkeltjes en komen steeds weer op hetzelfde punt terecht. Als coach hoor ik zo vaal “Pfff ik ben hier al eens geweest. Ik ben het beu!” en dan hebben mensen het over hun resultaten.

 

Vanuit de vorige episodes weten we dat aan al het negatieve een positieve keerzijde bestaat. We hebben toen de omkeeroefening gemaakt, zodat we weg komen uit de vicieuze cirkels en we stilaan ons naar geluk kunnen begeven. 

 

Eerst en vooral ga ik een paar leuke oefeningen geven, om ons steeds meer bewust te maken, van hetgeen we willen. Vervolgens zullen we de film van onze visie kunnen ontwerpen.

Bepaal je visie 1

Stap 1. We gaan even terug naar onze kindertijd en jeugd

Toen we klein waren, werden we vanzelfsprekend aangetrokken tot de dingen die we leuk vonden. Zo genoot ik er steeds weer van om de kledij van zijn moeder te dragen en om op hoge hakken rond te draven. Hoe meer lawaai, hoe beter! In de speelkamer schoof ik de tafels tegen elkaar die als podium moeten dienen. Mee kwelen met Donna Summer en Bonnie M waren hoogtepunten. 

 

Daarnaast ben ik steeds de creatieve duizendpoot geweest. Ik hou ervan om dingen met mijn handen te maken zoals oorbelletjes, ringen, halskettingen die ik aan mijn vriendinnen zou verkopen. Ik hield ervan om dingen te verkopen: WC papier voor de scouts, tombola’s voor de school, concertkaarten voor het jeugdkoor en dus ook mijn eigen gemaakte juweeltjes. 

 

Maar de grootste voldoening vond ik in les geven. Mijn poppen netjes op een rij en ik als juf voor het krijtbord. Dat was mijn langste leven… en dat is het nog! Alleen hebben de poppen plaats gemaakt voor toffe volwassen mensen.

 

Wie was jij als kind? Waar speelde je graag mee? Wat typeerde jou? 

 

Kom je niet meteen bij die herinneringen, vraag het dan aan de mensen die dichtbij je stonden. 

Bepaal je visie 2

Stap 2. Bekijk de grootste successen en de grootste tegenslagen

Nu denk je misschien “Oei! dit is geen prettige oefening.” Ik begrijp het, maar als men weet dat elke mislukking bedoeld is om eruit te leren en niets zegt over het ware potentieel, wordt die oefening anders. 

 

Als inspiratie kunnen we de Stanford University speech bekijken van Steve Jobs. Hij heeft het in zijn speech over “Connecting the dots”. Hij zegt “Bekijk de keerpunten in je leven. Kijk naar de negatieve en naar de positieve keerpunten, want ze hebben jou gemaakt tot wie je vandaag bent.” Zo benoemt hij zijn ontslag bij Apple - zijn eigen bedrijf nota bene - een zegen. Op dat moment is hij gaan nadenken en heeft hij zijn attitude veranderd.

 

Denk terug aan de tegenslagen en schrijf de lessen eruit neer. Bekijk deze tegenslagen als spirituele leermeesters.

 

Denk terug aan de successen en schrijf ze neer, want ze onthullen het talenten en drijfveren. 

 

Wanneer we deze oefening maken, kunnen we al stilaan een patroon zien. Het is een rode draad die de punten - “the dots” waarover Steve Jobs het heeft - kunnen verbinden.  

 

Mij doet dit altijd denken aan een bezigheid die ik als kind leuk vond. Op een blad staan allemaal genummerde punten, bijvoorbeeld van 1 tot 50. Je zou de punten verbinden van 1 naar 2, van 2 naar 3, van 3 naar 4 enzovoort tot je bij 50 komt en de tekening klaar is. Gaandeweg zou het patroon duidelijk worden. Opeens zou je het zien en roepen “Het is Mickey Mouse!”

 

Wel, dat is exact wat we met ons leven doen. Geen enkel punt is overbodig. Maak deze oefening en we zullen zien dat er ook voor ons een patroon bestaat. 

Bepaal je visie 3

Stap 3. Maak vanuit dit bewustzijn de film voor de toekomst.

Nu we veel meer over onszelf te weten gekomen zijn, kunnen we dit nieuwe bewustzijn meenemen in de toekomst.

 

  1. Bepaal waar men echt van houdt
  2. Bepaal wat men goed kan, waar men talent voor heeft en wat men vandaag leuk vindt
  3. Bepaal wat men vleugels geeft, wat men tonnen energie geeft

Als we antwoord geven op deze vragen en we de antwoorden neerschrijven, worden we ons steeds meer bewust van hetgeen we wel willen. Zo maakt elke regisseur een film. We kiezen onze toekomst en schrijven die uit.

 

Wil je hier meer te weten over komen, kan ik jou mijn boek ‘Denk en zet je visie om in realiteit’ aanbevelen. Hier staan deze stappen in detail uitgeschreven.

Het is echt belangrijk dat men durft te dromen. Ook al steekt ongeloof, twijfel, angst, weerstand en verwarring de kop op, begin eraan! Niemand kan onze visie voor ons bepalen. Dit is iets wat we bepalen vanuit ons hart.

 

Eens we een beeld hebben van de toekomst kunnen we naar de volgende stap: doelen stellen.

 

Doelstellingen zijn immer nodig om de visie concreet en helder te maken. In de volgende episode ga ik de richtlijnen geven voor het bepalen van onze doelen.  Ik weet zeker dat dit heel leuk gaat zijn. Het voelt een beetje als ‘shoppen’.

 

Graag tot dan!

EPISODE 3 / 4

Facebook Comment