INGE ROCK@2x

Vast blijven zitten is geen optie

Wanneer mensen het gevoel hebben vast te zitten in het leven, kan ik hen geruststellen dat iedereen wel eens vast loopt en dat het oké is om vast te lopen. Het is alleen niet oké om daar te blijven zitten.

Daarom wil ik graag een paar praktische inzichten en hulpmiddelen geven om ervoor te zorgen dat deze mensen weer verder kunnen.

 

In het Engels zegt men “Being stuck stinks!” en ik denk dat dit alles zegt: het is helemaal niet leuk om vast te zitten. Mensen hebt alle recht om hierover gefrustreerd te zijn. Gelukkig bestaat er ook een oplossing! 

Vast blijven zitten is geen optie

1. Men kan vast zitten in ieder levensgebied

Mochten wij elkaar ontmoeten en ik zou vragen “Waar zit je vast?” wat is het antwoord dan? Want men kan echt vast zitten in ieder levensgebied. 

 

Ik geef een paar voorbeelden. 

  • Mensen kunnen vast zitten in een job of business, omdat ze zich daar niet prettig voelen, omdat resultaten uitblijven, omdat ze het werk niet graag meer doen of omdat ze teveel werk hebben.
  • Mensen kunnen financieel vast zitten omdat er te hoge rekeningen en schulden zijn, omdat er meer geld buiten gaat dan binnen komt, omdat ze niet genoeg verdienen…
  • Mensen kunnen vast zitten in een relatie, omdat ze er niet gelukkig meer zijn, omdat de communicatie stroef loopt en omdat het koppel vaak ruzie maakt.
  • Mensen kunnen vast lopen in een gezin omdat ze het gevoel hebben dat ze geleefd worden, dat ze manusje-van-alles zijn en zelf nog weinig tijd en voldoening hebben.
  • Mensen kunnen fysiek vast zitten door kwalen en kwetsuren, door overgewicht of slechte eet- en/of drinkgewoontes, omdat ze overspannen zijn en op een burn-out afstevenen.
  • Mensen kunnen vast zitten in een omgeving omdat ze omringd zijn door negatieve mensen of letterlijk omdat ze niet graag wonen op de plaats waar ze wonen, omdat er spullen kapot gaan enzovoort.
  • Mensen kunnen vast lopen in hun vrije tijd omdat ze geen of weinig vrienden hebben, omdat ze geen tijd hebben voor zichzelf en ze alle moeite van de wereld hebben om zich te ontspannen.

 

Je ziet, er zijn heel veel manieren om vast te lopen en vaak is het ook een combinatie van een aantal levensgebieden. Aangezien het om een leven gaat, hangt alles ook aan elkaar vast.

Toch is het oké om vast te zitten en het te benoemen. Wees heel eerlijk en zeg “Daar zit ik vast en ik heb er genoeg van!” 

 

Nogmaals, iedereen komt wel eens vast te zitten en dat is geen oneer of iets om beschaamd over te zijn. 

 

Een leuk inspirerend boek in dit gegeven is “Life without limits” van Nick Vujicic. 

Vast zitten 2

2. Mensen zitten vast met een reden

Dit is een uitspraak dat mensen niet graag horen. Ik herinner me nog goed dat ik dit een keer tegen een vriendin zei en die antwoordde boos “Daar ben ik vet mee!” Toen ik de dingen in perspectief plaatste kon ze er gelukkig goed mee lachen.

 

Maar het is wel echt zo, men zit vast met een reden en DIT is de reden.

 

Mensen zijn gewoontedieren. Van de 50.000 tot 70.000 gedachten die wij elke dag hebben, ervaren we er slechts 3500 tot 4900 bewust. Dat is 7% van onze gedachten. 

 

Nu kun je denken “Dat is nog veel!”, maar niet als je weet dat de rest van die gedachten er wel zijn, maar men zich hiervan niet bewust is!

 

Het is niet omdat men zich er niet van bewust is dat men die gedachten heeft, dat ze er niet zijn. Ahaaa!

 

En vermits 100% gedachten er zijn en ze ons elke dag aansturen, weten we slechts voor 7% wat we denken en doen. 

 

Hoe kan men zich dan bewust worden van al die onbewuste gedachten en emoties, die er wel zijn, maar die men niet kent? 

 

Wel, door vast komen te zitten. Door te stoppen met automatisch doordraven en door bewust over de dingen na te gaan denken.

Vast zitten 3

Dit doet me even denken aan Karlien.

 

Zij vertelde me vorige week heel ludiek “mijn burn-out was een zegen!”

 

Ze zei: “Ik liep al twee jaren vast op mijn werk. Van dienst veranderd, nieuwe collega’s, maar het ergste van alles was mijn manager.

 

Ik ben iemand die steeds heel respectvol is naar mensen, maar zij was zo niet.

 

Zowel mijn collega’s als ikzelf kregen constant uitbranders, niets was goed genoeg en de deadlines werden steeds moeilijker haalbaar.

 

Ik kwam ’s avonds vaak huilend thuis en op 1 maart ging het licht uit. Ik voelde me zo schuldig! Maar goed, het was niet anders en ik ben dus 6 maanden thuis geweest. Ik zat letterlijk vast, liggend op de bank. Toch is dat nodig geweest. Die 6 maanden werden me-time.

 

Eens ik me wat beter begon te voelen, begon ik me dingen af te vragen. Tja, ik had tijd hè!

 

Ik vroeg me af of ik dat werk nog wilde blijven doen. Ik begon stilaan van een nieuwe toekomst te dromen. Ik begon stiekem plannen uit te werken en ik voelde mijn energie weer stijgen.”

 

Karlien is niet alleen en burn-out is niet de enige optie om zich ervan bewust te worden dat men vast loopt. Emoties en stress wijzen de weg. 

 

Maar één ding is zeker: mensen komen vast te zitten om hen te doen nadenken. 

 

De dingen zoals ze gaan werken, voor hen niet meer. Dat is een feit! 

Vast zitten betekent tijd om na te denken.

By the way, heb je “The Shift” film wel eens gezien van Dr. Wayne Dyer? Zo’n aanrader!

 

Bovendien gaat mijn boek “Keer je leven om” eveneens over dit soort onderwerpen. Toch ook aan aanrader niewaar 😉

3. De oorzaak en de oplossing zitten in het denken

Als gewoontedieren denken we steeds hetzelfde, voelen we dezelfde soort emoties, we maken ons druk over dezelfde dingen en we doen steeds hetzelfde. 

 

Maar er komen momenten in ons leven, waarop dat ‘oude stukje denken’ niet meer werkt. Een mensenleven verandert omdat er altijd ‘iets’ in ons is dat vooruit wil.

 

We dromen van beter, gemakkelijker, liefdevoller, gezonder, mooier, moeitelozer, vrijer, effectiever enz. dat is heel erg herkenbaar voor de mens. Wanneer wij dat ‘iets’ negeren, omdat het gewoontebeestje in ons de bovenhand heeft, komen we vast te zitten. 

 

Het hart wilt vooruit en het verstand zegt “Dat gaat niet! Wees blij met wat je hebt. Wees niet zo kieskeurig. Je hebt het toch lang zo slecht niet. Overal scheelt wat. Perfectie bestaat niet…” Dit is de stem van het onderbewuste denken dat overtuigt om te blijven waar men is.

 

We durven moeilijk toegeven aan onze diepe verlangens, aspiraties, dromen en fantasieën. We denken dat dromen bedrog zijn, maar wanneer we ’s avonds stil in ons bed liggen komt ‘iets’ boven en vraagt “Hoe lang ga je dit nog volhouden? Waar ben jij mee bezig? Het heeft geen zin, om zo door te gaan. Je moet wat gaan doen…”

 

Gelukkig heb ik de oplossing klaar om hiermee om te kunnen gaan en kijk ik ernaar uit om die oplossing te geven.

Vast zitten 4

EPISODE 1 / 4

Facebook Comment